Kategoriarkiv: Uncategorized

Erin Rothschild taler om Aleister Crowley

Findes Aleister Crowley iblandt os idag? I min roman Cubichnia – Dyret fra Cefalu kommer jeg med den tese, at Aleister egentlig er resultatet af årtusinders reinkarnationer, hvor en særlig, magisk kraft tager bo i forskellige mennesker op igennem tiden. Det er denne kraft, som opfylder Crowley og gør ham i stand til at manifestere sin religion Thelemas Lære, og som efter Crowleys fysiske død i 1947 får hans ånd til at leve videre.

I 2013 lavede kvinden bag The Camelot Project et interview med Erin Rothschild, der helt sensationelt åbnede op for hvordan det var at være barn og ung blandt nogle af USAs mest magtfulde familier. Man kan mene hvad man vil om de vilde teorier, der hævder, at Rotschilderne forsøger at overtage verden ved hjælp af tidsrejser, menneske-programmeringer og instrukser fra et diabolsk skyggekabinet. Men Erins udtalelser i slutningen af videoen om, at Crowley ofte forsøger at kontakte hende fra en anden dimension, er spændende. Bla. taler hun til The Aiwass-projekt. Aiwass var navnet på Crowleys skytsdjævel, og selvom Erin finder Crowleys tilnærmelser anstrengende, siger hun også:”Crowley var ikke kun ond, han grundlagde en smuk religion ved navn Thelema.”

Mere vil jeg egentlig ikke sige. Blot finder jeg det spændende, at Erin så selvfølgeligt refererer til Crowley og den religion, som han forfinede og studerede i sit lille bondehus i Cefalu. Det siger lidt om Crowleys tyngde og hans aftryk på eftertiden.

 

Hvorfor valgte Crowley Cefalù?

Forestil jer en midaldrende mand i turban, lepard-skind og troldmands-slåbrok gå ned ad hovedgaden i en fattig fiskerlandsby på Siciliens nordkyst med et følge af nøgne kvinder. Se for jeres indre blik, at nogle af dem har lænker om hænderne, og måske er bemalet med esoteriske slogans i farver, der kunne minde om størknet blod. Året er ikke 2016, men rettere 1920, og omkring dette sære optog står der italienere, der knap nok tror deres egne øjne, mens ligeså mange er flygtet indenfor, for at falde på knæ foran hjemmets krucifiks og slå korsets tegn.

Man har været bange ved synet. Få har forstået budskabet, som Crowley prøvede at sende, og endnu færrere har været upåvirkede af seancerne, der gentog sig hver uge i de 3 år, Crowley boede i Cefalu og fra et forfaldent bondehus i udkanten af byen prøvede at udbrede en ny verdenslære ved navn Thelemas Lære.

Men hvorfor lige Cefalu? Byen havde på det tidspunkt blot 6000 indbyggere – størstedelen af dem var analfabeter, mange led endnu af de både fysiske som psykiske skamferinger, som 1 verdenskrig havde pådraget Italien efter en 6 år lang krig, og blot 50 kilometer derfra glimrede Palermo. Sicilien var hyppigt forbundet med færge til Napoli og resten af et Europa, der var ved at rejse sig efter krigen og brølede derudaf – mest notorisk Paris, London og Berlin.

Crowley kendte alle disse boheme-byer og flere til – han var en berejst verdensmand, og havde set mere af kloden end de fleste på det tidspunkt, og det ville umiddelbart have givet mere mening for ham grundlægge et spiritum sanctum i en metropol.

Så hvorfor Cefalu? Det har jeg fundet flere bud på. Lad os som det første se, hvad Crowley selv afslører om sit valg: I selve The Magic Record, dagbogen, som Crowley fører som en obligatorisk del af sin uddannelse til magus, skriver han helt explicit, hvordan han den 1 marts kl 5.30 adspørger sit kinesiske hexagram I Ching om, hvor han skal tage hen og grundlægge sit tempel. Hexagrammet sige nej til både Marseille og Capri, men ja til Cefalu. I en parentes skriver han endda i dgabogen, som for at mane alle andre grunde i jorden: ”Det var udelukkende ifølge denne indikation at jeg tog til Cefalu – med dens mange konsekvenser. Og jeg gjorde det med vilje som en slags sandhedshandling, (side 98-99, TMR.), med et slags hånligt mod.”

Så langt, så godt. Det interessante ligger dog i, hvorfor Cefalù overhovedet dukkede op i Crowleys bevidsthed, som et valg. Marseilles kendte Crowley udmærket i forvejen, og fremstår som en åbenlys mulighed: Han havde før boet og udført magi der, mens Capri på linje med Cefalu virker som et spøjst valg. I 20’erne nød øen i Napoli-bugten endnu ikke den berømmelse, som den skulle få i efterkrigstiden, hvor først filmstjerner og behemer og siden velhavende charterturister frekventerede det lille paradis. Både Capri og Cefalú lå dog på den rute, som rige borgere og adelsmænd tog ned igennem Europa og 17- og 1800-tallet som en slags dannelses-etape, og herigennem må den belæste Crowley også være stødt på byens navn.

At Aleister, parallelt med sin boheme-livsstil og sin åbenlyse dyrkelse af jordiske fristelser, konstant befandt sig i et åndeligt univers med helt andre myter og inventarlister, end os almindelige dødelige kender til, spiller også en rolle. Protokoller, der ifølge en gængs, vestlig tankegang ikke gav mening, men tjente som universelle rettesnore for dem, der dyrkede den esoteriske livsstil. Ifølge visse okkulte lærebøger skulle der nemlig i Europa være nogle særlige, magiske koordinater, på hvis skæringspunkter jordens og universetets kraft er særligt stærk. Det er fremsagt at netop Capri og Cefalu skulle befinde sig sådanne steder på kloden, og at denne viden var incitamentet til Crowleys grundlæggende interesse i begge steder.

Indtil videre er disse faktorer om Crowleys valg af Cefalus som steder, hvor han ville grundlægge sit spiritum sanctum, i spil: hexagrammets udpegning, Cefalu som allerede kendt kunstner-destination, og en særlig, okkult viden om det Europæiske kontinents energi-baner.

Jeg tror, at den endelige konklusion beror på en syntese af dem alle.

Cefalù igår. Og på Aleisters tid

Jeg synes det er vildt at tænke på, at Cefalu i 1920’erne ikke var andet end en lille fiskerby uden de mange hotelbyggerier, der idag omgiver det gamle centrum. Gaderne var grusveje uden asfalt og havet noget Cefalu svedige arbejdsmænd vaskede sig i, inden byens smukke strande blev en magnet for solhungrende turister. Men se her: jeg har fundet et lille sammenklip af film fra 50’erne, 60’erne og 70’erne, hvor man stadig fornemmer den adstadighed og isolation, som Cefalù lå indhyldet i da Crowley flyttede til byen fra 1920-23. God fornøjelse.